België :

Vanaf 2017 worden de gevaarlijkste en luidste types vuurwerk verboden voor particulieren en wordt een leeftijdscontrole bij verkoop verplicht. Dat zijn de voornaamste resultaten van de vernieuwing van de wetgeving over vuurwerk, die al 50 jaar oud was.
De aanpassing van de wetgeving was nodig, omdat de soorten vuurwerk de afgelopen decennia sterk zijn uitgebreid door technische evoluties en de ontwikkeling van speciale (geluids)effecten. Vandaag laat de wetgeving toe dat een consument één kilogram vuurwerk mag bezitten en één kilogram vuurwerkpoeder mag vervoeren in zijn voertuig, zonder daarvoor een vergunning te moeten aanvragen. Dat blijft ongewijzigd.

Vanaf 5 juli 2017 mogen particulieren echter enkel nog vuurwerk van de types F1 (vuurwerksterren, vuurwerkfonteinen, knalerwten) en F2 (vuurpiilen, knalvuurwerk of batterijen) kopen. De luidste en gevaarlijkste types vuurwerk F3 (vuurpijlen, knalvuurwerk of batterijen met meer poeder en geluid dan F2) worden dus verboden. Daarnaast wordt de controle van de leeftijd formeel verplicht. Voor het type F1 is die grens 12 jaar, voor F2 16 jaar.

"Het was hoog tijd om een duidelijke lijn te trekken, want de overlast met vuurwerk is de afgelopen jaren almaar erger geworden. Er vallen ook jaarlijks gewonden, mensen raken verbrand of levenslang verminkt, door een foutief of ongeoorloofd gebruik van zwaar vuurwerk onder vrienden of in familiekring", zegt minister van Economie en Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V), die samen met de sector en de lokale besturen de vernieuwing uitwerkte. "Bovendien geven de duidelijke regels ook rechtszekerheid en houvast aan de handelaars die zich zo kunnen baseren op heldere richtlijnen."

Er komt dit jaar opnieuw een preventiecampagne rond het juiste gebruik van feestvuurwerk, aldus de minister nog.

 

 

Nederland:

 

1. Wanneer mag je vuurwerk afsteken?
Je mag, net als vorig jaar, pas vuurwerk afsteken op oudjaarsdag om 18.00 uur, en dan moet het op 1 januari 02.00 uur ook echt afgelopen zijn. Ben je te vroeg, of ga je op nieuwjaarsdag te lang door, dan kun je een boete krijgen. Twee jaar geleden mocht je op de laatste dag van het jaar om 10:00 uur al knallen, maar dat mag niet meer.

2. En als je buiten die tijden vuurwerk afsteekt?
Wie buiten die tijden aan het knallen is, riskeert een boete van 100 euro. Kinderen tot 16 jaar krijgen geen boete, maar worden doorgestuurd naar bureau Halt.

3. Hoeveel vuurwerk mag je hebben?
Particulieren mogen maximaal 25 kilo - legaal - vuurwerk in huis hebben. Buiten de verkoopdagen ook, maar dan op een veilige, niet voor het publiek toegankelijke plaats

4. Hoe oud moet je zijn om vuurwerk af te steken?
Dat ligt eraan wat voor vuurwerk het is. De minimumleeftijd (12, 16 of 18 jaar) voor het afsteken staat op de verpakking. Vanaf 12 jaar mag je alleen het lichtste vuurwerk kopen, zoals sterretjes. 16-jarigen mogen al wat harder knallen en pas vanaf je 18de mag je aan de gang met het grote werk. Nieuw dit jaar is dat je geen babypijltjes en Romeinse kaarsen mag kopen. Het kabinet besloot dit vuurwerk te verbieden omdat het risico op letsel te groot is.

5. Mag je overal knallen?
Nee, zeker niet. Het AD heeft onderzoek gedaan onder 281 gemeenten. In zeker 56 gemeenten worden vuurwerkvrije zones ingesteld. Vergeleken met vorig jaar is dat een stijging van 30 procent. Onder de 'nieuwkomers' zitten steden als Amersfoort, Groningen en Dordrecht. Bijna alle gemeenten die vorig jaar vuurwerkvrije zones hadden ingesteld, doen dat dit jaar weer. In veel gevallen worden de zones uitgebreid. Vooral rond scholen, ziekenhuizen en dierenasiels wordt het afsteken van vuurwerk vaker verboden. Een enkele gemeente, zoals Zeist, verbiedt het afsteken van pijlen en knallers rond asielzoekerscentra, om vluchtelingen niet te laten schrikken. In Hilversum geldt een vuurwerkverbod voor het hele centrum. Hier de kaart waarop alle vuurwerkvrije zones staan.

6. Hoe herken je illegaal vuurwerk?
Legaal vuurwerk koop je in Nederland bij een legale vuurwerkhandel, binnen de vastgestelde verkoopdagen. Het heeft een goed leesbare, Nederlandstalige handleiding. Op de verpakking staat de tekst 'geschikt voor particulier gebruik' en informatie over de fabrikant. Ook staat daar het productiejaar op en een vermelding of plaatje van de effecten van het vuurwerk.

7. En als je betrapt wordt met illegaal vuurwerk?
Wie betrapt wordt met illegaal vuurwerk, kunnen grote boetes krijgen, en in sommige gevallen zelfs een celstraf. Heb je bijvoorbeeld grote Flowerbeds met pijpen, Romeinse kaarsen, Shells (mortierbommen) of lawinepijlen, dan riskeer je een celstraf van meer dan 4 maanden. Als je zwaar vuurwerk levert aan jongeren onder de 18 jaar kun je uiteindelijk tot 20 maanden celstraf krijgen. Hier kun je alles nog even nalezen.

Woningeigenaren lopen overigens ook het risico de hypotheek kwijt te raken als blijkt dat ze illegaal vuurwerk in huis hebben. De politie waarschuwde vorig jaar dat het banken en hypotheekverstrekkers kan gaan tippen als er illegaal vuurwerk is gevonden in koopwoningen.

 

 

Je mag op 29,30,31 vuurwerk kopen in Nederland Belgie , Duitsland